"Na een uitruk samen een ijsje eten"

Tim | Brandweervrijwilliger

Tim Brinkman is brandweer. Sinds 2010 helpt hij naast zijn dagelijkse werk kazerne Krimpen aan de Lek als vrijwilliger. "Bij de brandweer lossen wij problemen op waar de rest stopt", vertelt Tim. Hij vindt vooral het teamverband erg belangrijk. "Dat spreekt mij aan. De brandweer is namelijk méér dan die rode wagen met sirenes. Er gaat een sociale wereld achter schuil".

Een einzelgänger vindt zijn plek niet binnen de brandweer licht Tim toe. "Dat wordt een lastig verhaal. Binnen een brandweerploeg kun je niet zomaar je eigen plan trekken. Je moet in 'wij' kunnen denken in plaats van 'zij' en je kunnen wegcijferen in het belang van de rest van de ploeg". Hij geeft aan dat je vooral moet willen investeren in de onderlinge verbondenheid en saamhorigheid.

"Er ontstaat een hechte kameraadschap"

Tim is ploegchef bij Krimpen aan de Lek en let goed op het teamgevoel. "Na een uitruk even met zijn allen een ijsje eten op het terras. Dat is belangrijk". Tijdens een oefenavond wordt hard gewerkt. Daarna onder het genot van een bitterbal en een drankje kun je achter bepaalde dingen komen zegt Tim. "Hoe gaat het met iedereen? Hoe staat het met het groepsgevoel? Dat soort momenten hebben grote waarde". Tim geeft aan dat als je dat regelmatig doet je vanzelf naar elkaar toe groeit. "Er ontstaat een hechte kameraadschap. Het is belangrijk dat je tijdens een uitruk op elkaar kunt rekenen". Maar niet alleen tijdens het brandweerwerk is de saamhorigheid een meerwaarde. "We helpen elkaar met verhuizen en klussen of organiseren een leuk uitje met de aanhang erbij", vertelt Tim blij.

De kazerne hebben ze samen als team een opknapbeurt gegeven. Het pand wordt nu bijvoorbeeld 's avonds mooi uitverlicht met LED-lampen. Op die manier willen we als brandweer zichtbaarder zijn in het dorp", zegt Tim trots. Praten met lokale ondernemers of samen met een wijkagent een vragenuurtje doen voor bewoners hoort erbij. "Daar gaat allemaal een hoop tijd in zitten, maar ik vind dat erg leuk om te doen. Je bouwt iets op met z’n allen. Dan is er bijna geen klus die we niet kunnen oplossen".