"Trots als mijn student slaagt"

Maikel | Brandweervrijwilliger

Maikel Littel is brandweer. Sinds 2009 helpt hij naast zijn dagelijkse werk de kazerne Ouderkerk aan den IJssel als vrijwilliger. "Het brandweervak is mij met de paplepel ingegoten.", begint Maikel enthousiast. Zijn vader was ook brandweer. "Op mijn twaalfde heb ik mij aangemeld bij de Jeugdbrandweer en op mijn achttiende ben ik begonnen aan mijn opleiding tot vrijwillig manschap".

Maikel wilt graag zijn steentje bijdragen aan de maatschappij en vindt het brandweervak een mooie kans om dat te kunnen doen. Soms kan dat heftig zijn vertelt hij. "Ik ben bijvoorbeeld een keer gealarmeerd om mijn eigen oma te reanimeren, maar in het algemeen krijg ik er enorm veel waardering voor terug". De onderlinge verbondenheid op de kazerne vindt hij mooi. "We zijn er echt voor elkaar en delen lief en leed. Sommige collega’s zijn vrienden geworden.", vertelt hij met een glimlach.

We zijn er echt voor elkaar en delen lief en leed.

Naast manschap is Maikel ook leerwerkplekbegeleider. Hij legt uit dat het belangrijk is dat nieuwe vrijwilligers snel aansluiting vinden op de kazerne. "Ik laat nieuwe vrijwilligers kennismaken met onze kazerne en ondersteun ze tijdens hun opleidingstraject". Maikel kijkt opdrachten na die ze hebben gemaakt en geeft daar feedback op. Ook vindt hij het leuk om met ze te oefenen. "Bijvoorbeeld hoe je een autodeur verwijdert of hoe je een slachtoffer stabiliseert".

Dat de opleiding twee jaar duurt, iets korter als je kiest voor een dagopleiding in plaats van een avondopleiding, betekent overigens niet dat het twee jaar duurt voordat iemand mee mag op de brandweerwagen. "In het voertuig is een extra plek opgenomen voor een stagiair", vertelt Maikel. "Deze mag mee op uitruk om te kijken. En als je, na meestal zes tot negen maanden, het diploma Brandbestrijding hebt gehaald en je voor dat onderdeel je aanstelling hebt gekregen van de veiligheidsregio mag je ook mee als volwaardig lid van de ploeg". Hij vindt het een mooi moment als één van zijn studenten slaagt voor het examen. "Dat maakt ook mij altijd best een beetje trots".