Opleiding tot volwaardig brandweer

Ook naast je werk

Als brandweer naast je werk word je opgeleid tot volwaardig brandweer. De opleiding kun je tijdens avonduren en ook overdag volgen. Je leert veel tijdens het theoretische deel en je doet veel praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavond bij jouw kazerne en de uitrukken. Jaarlijks ga je ook één dag oefenen en trainen bij een realistisch oefencentrum. Voor de opleiding krijg je een persoonlijke leerwerkplekbegeleider toegewezen. Wanneer je klaar bent met je opleiding kun jij bij je dagelijkse werk ook ingezet worden als BHV'er.

De keuring om brandweer te worden

Benieuwd naar de testen tijdens de aanstellingskeuring? Bekijk de video's en weet wat je kunt verwachten.

Wat je kunt verwachten van de opleiding

Om voor de brandweer volledig inzetbaar te worden moet je diploma Manschap behalen. Daarvoor moet je vier incidenttypes beheersen die hier staan beschreven. De opleiding vraagt 350 uur van je tijd. Dat is de investering die jij doet.

Kies je voor een dagopleiding dan worden die uren over één jaar verdeeld. Kies je voor een avondopleiding dan duurt deze twee jaar. Je opleiding wordt op een vaste dag of avond in de week gegeven zodat je er rekening mee kunt houden in je eigen planning. De opleidingen vinden plaats in ons opleidingscentrum in Waddinxveen, op jouw kazerne en bij jou thuis als je de theorie eigen moet maken. Examens en examentraining vinden wel overdag plaats, ook als je voor een avondopleiding hebt gekozen.

Dit jaar wordt er tevens een opleiding gehouden in de Duin- en Bollenstreek, je hoeft dan niet naar Waddinxveen.

Incidenttype 1: Brandbestrijding
Incidenttype 2: Technische hulpverlening
Incidenttype 3: Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen
Incidenttype 4: Bestrijding waterongevallen

Stel je vraag

Wij staan voor je klaar

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Vul je gegevens in
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.