"Diversiteit is meer dan m/v"

Charif | Brandweervrijwilliger

Charif is brandweer. Zowel beroeps in Alphen aan den Rijn als vrijwilliger in zijn woonplaats Bilthoven. "Een mooie combinatie", al zegt hij het zelf. Eerst werkte hij als beroeps in de veiligheidsregio Utrecht, maar in Hollands Midden zag hij meer ontwikkelingskansen. "Ik heb hier mooie opleidingen kunnen volgen en ik hoop door te groeien in de organisatie. Maar mijn plek als vrijwilliger in Bilthoven wilde ik niet opgeven, het is namelijk fijn om deel te zijn van zo'n vrijwilligersploeg."

Een van de doelen van Charif bij Hollands Midden is het verbinden van de vier kazernes met beroepsploegen en de 43 kazernes die werken met vrijwilligers. “Ik wil een mediator zijn; waar liggen de kansen, wat kunnen we van elkaar leren? We kunnen niet zonder elkaar, je moet de diversiteit inzetten als kracht.”

"Jong, oud, cultuur, afkomst, opleidingsrichting; allemaal belangrijk voor een goede samenstelling van je team."

Wat Charif betreft is diversiteit sowieso van groot belang. "Zelf ben ik een redelijk technische dertiger met stevige ervaring in het brandweerwerk. Ik overzie veel, maar óók ik mis aspecten die een ander wel ziet." Neem die anekdote over afhijsing van een net bevallen vrouw die naar het ziekenhuis moest. "Tikt een vrouwelijke collega me op de schouder: 'Waar is de baby?'. Terecht natuurlijk. Samen heb je een bredere scoop op het incident. Belangrijk, want ieder incident is anders. Hoe meer perspectieven je in huis hebt, des te beter je met elkaar de hulpverlening kunt verrichten."

Maar diversiteit gaat veel verder dan man/vrouw, stelt Charif. "Jong, oud, cultuur, afkomst, opleidingsrichting; allemaal belangrijk voor een goede samenstelling van je team. Je wil het allemaal. Ik zie jongeren die digitaal ontzettend vaardig zijn. In die nieuwe generatie zitten aanpakkers uit allerlei culturen die willen pionieren. Ze zijn meer dan welkom!"

Tegelijkertijd moedigt hij ook iets oudere mensen aan te solliciteren als brandweer. "Levenservaring is een essentiële kwaliteit die je kunt inzetten ten behoeve van je team. En te oud? Als je de fysieke test haalt, kun je aan de slag."

Charif hoopt alle ploegen, zowel de beroeps als de vrijwilligers, meer divers te maken. "Het zou mooi zijn als we als korps meer een afspiegeling zijn van de samenleving. Zodat we die samenleving ook beter kunnen dienen. Want dat is waar we voor aan het werk zijn tenslotte."