"Ik ben niet zo snel verlegen"

Corina | Brandweervrijwilliger

Corina 't Mannetje is brandweer. Sinds 2019 helpt ze kazerne Haastrecht als vrijwilliger. In het dagelijks leven is ze verpleegkundige op de afdeling verloskunde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. "Mijn afdelingsmanager en collega's weten dat ik ook nog vrijwilliger ben bij de brandweer". Haar beschikbaarheid kan ze in het brandweerrooster invullen. "Rotterdam is niet naast de deur. Als ik moet werken vul ik dat in het rooster in en weten ze dat ik niet inzetbaar ben. Als een uitruk onverwachts langer duurt, waardoor ik iets later op mijn werk verschijn, dan is daar begrip voor", vertelt ze.

Kazerne Haastrecht heeft 23 vrijwilligers, waaronder vier vrouwen. "Een hele leuke en hechte groep. We ondersteunen elkaar echt als collega's", vertelt Corina over haar team. Iedereen doet hetzelfde werk geeft ze aan. "Als er een zware schaar of spreider moet worden opgetild is er niemand die tegen mij zegt "dat doe ik wel even". In plaats daarvan krijg ik dan het aanbod "zal ik je even helpen?". Maar geen van de mannen neemt zomaar haar werk over geeft ze aan. "En dat is maar goed ook".

"Een hele leuke en hechte groep. We ondersteunen elkaar echt als collega's"

In het ziekenhuis werkt Corina vooral met vrouwelijke collega's. "Vrouwen kunnen nog wel eens indirect zijn, mannen zeggen vaak gelijk waar het op staat. Dat is handig, dan weet je waar je aan toe bent". De grapjes in de kantine vindt ze erbij horen. "Ik ben niet zo snel verlegen, dat scheelt ook wel. Je moet er een beetje tegen kunnen, dat mannenwereldje. Ik kan dat. Sterker nog, ik vind het hartstikke gezellig", zegt ze glimlachend.

Na drie weken in dienst had ze haar eerste uitruk. "Een grote brand in een houtzagerij. Ik mocht nog niet veel doen omdat ik nog stageliep". Ze moest slangen uitrollen en heen en weer rennen om iets aan te geven of te brengen. "Ik leerde die nacht wel veel. Mijn collega's vertelden me precies wat ze deden en waarom. Na die uitruk wist ik het zeker. Ik wilde dit ook!". Corina koos ervoor om bij de brandweer te gaan. "En dat is nog steeds een juiste keuze", vertelt ze trots.