"We leren van elkaar"

Vincent | Brandweervrijwilliger

Vincent Hoekveld is brandweer. Sinds 2018 helpt hij naast zijn dagelijkse werk de kazerne Aarlanderveen als vrijwilliger. "Ik heb voor de vrijwillige brandweer gekozen omdat het past bij mijn leven", legt Vincent uit. Hij is piloot en leidt een onregelmatig bestaan qua werktijden. "Voordeel is wel dat ik relatief vaak vrij ben overdag. Voor de vrijwillige brandweer is het belangrijk dat er mensen dicht bij de post wonen".

Vincent voelt zich thuis in de brandweer wereld. ‘’Zowel in mijn werk als piloot als in mijn werk voor de brandweer draait het om veiligheid". Communicatie, het werken in groepsverband en het volgen van procedures zijn in beide werkgebieden cruciaal. "Ik vind het prettig om daarbinnen te opereren", vertelt hij enthousiast.

‘’Zowel in mijn werk als piloot als in mijn werk voor de brandweer draait het om veiligheid"

In de vliegerij is het van belang dat je eerlijk en open bent als je fouten maakt legt Vincent uit. "Het is belangrijk om daarvan te leren. Om er niet per definitie op afgerekend te worden. Zo voorkomen we dat iets wat niet goed ging in de toekomst niet meer gebeurt.", licht hij toe. Die houding ziet Vincent ook bij de brandweer terug. "Transparantie staat in het belang van veiligheid centraal. Én leren van elkaar". Kazerne Aarlanderveen is een kleine post waar twaalf vrijwilligers werken. "Doordat de groep zo klein is kennen we elkaar goed. We laten elkaar ook echt in onze waarde" vertelt Vincent trots over zijn team. "Iemand die al dertig jaar vrijwilliger is wil nog steeds graag weten wat nieuwe manschappen in opleiding aan het leren zijn. En andersom: de aspirant leert van de ervaringen van zijn oudere collega’s". Leren van elkaar en blijven ontwikkelen wordt opgepakt tijdens de oefenavonden.

Vincent vertelt over zijn leven als piloot én brandweerman. "Het klinkt allebei als een jongensdroom", zegt hij lachend. In beide gevallen is hij er met veel plezier ingerold. "Als piloot heb ik een mooi leven. Door als vrijwilliger voor de brandweer te werken kan ik iets terugdoen voor de maatschappij. En, niet onbelangrijk, het is nog leuk en leerzaam ook".